ANNONS:


Tillbaka

Skriv ut receptet (version för utskrift)

Vad tycker du om detta? Ge ditt betyg!

Pizza historia

Pizza är en ursprungligen italiensk maträtt som består av en tallriksstor, tunn brödskiva med tomatsås, smält ost och vanligen någon eller några ytterligare ingredienser. Den italienska ursprungsvarianten, i Italien starkt förknippad med staden Neapel, kommer med tunn botten och mozzarellaost och ses i Italien inte som en hel måltid; den säljs också i bitar som kioskmat. I Italien finns, förutom den vanliga tallriksstora runda varianten, exempelvis minipizzor som kallas pizzetta, och fyrkantiga rutor urskurna ur en jättepizza.

Ingredienser på pizza i Italien som mer sällan används i Sverige är bland annat potatis och spenat. Man kan också få en söt bakverksliknande pizza med nutella (utan tomatås och ost, men eventuellt toppad med banan).
Pizzan slog igenom i Sverige runt 1970, men den första svenska pizzerian serverade redan 1947 pizza till italienska gästarbetare på Asea i Västerås.

I Sverige, där mozzarellaosten är tämligen ovanlig, har pizzan utvecklats på sitt eget sätt. Vanliga ingredienser på svensk pizza är till exempel champinjoner, krabba, lök, musslor, oliver, peperoni (pl. paprika), räkor, skinka, banan, kyckling, curry, bearnaisesås, oxfilé, och ananas. Pizza beställs ofta för avhämtning eller utkörning. I flera städer kan man även beställa pizza via internet.

Hemsida/källa: Wikipedia

Emanuel

Inskickad 2007-04-28 av Emanuel.


Kommentarer och feedback (0)

Skriv gärna några rader om Pizza historia. Alla kommentarer granskas innan publicering.

Skicka in din kommentar...

Kommentar: (Max 255 tecken sparas!)
Ditt namn:
Din e-post: (OBS: Din e-post visas aldrig på hemsidan. Vi skickar ingen reklam till dig.)

Är du från rymden?

Fler Kuriosa


Plugga på inför körkortsprovet direkt på nätet. Frågorna är mycket lika dem på det riktiga provet. Nu med EU Moped klass 1 körkortsfrågor också!
Läs mer här.

Högskoleprovet är en svår nöt att knäcka. Med ett speciellt övningskompendium får du mycket hjälp och tips.
Läs mer här.

Har du en blogg eller hemsida? Få 300 kr i startbonus om du vill tjäna pengar.
Tjäna pengar på din blogg - klicka här.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google
» Dela denna sidan på Facebook
» Dela denna sidan på Twitter
» Dela denna sidan på Google+

Cacciatore

Cacciatore är en i Sverige något ovanligare pizza som enligt traditionellt italienskt recept är täckt med tomat, ost, skivad italiensk salami, kalamatioliver och kapris. Varianter utan kapris är inte ovanligt.

» Läs hela receptet här.

» Se fler recept i Pizzor.


Dela med dig!

Vi skulle uppskatta om du vill dela med dig av dina pizzarecept! Har du något som du tycker Sveriges pizzaälskare sall få testa på? Skicka in ditt recept här nu direkt!

Skicka in recept