ANNONS:


Tillbaka

Skriv ut receptet (version för utskrift)

Vad tycker du om detta? Ge ditt betyg!

Favvis Vegis Pizza recept

Recept till två stora plåtar.

Min pizza baseras på degen till det vita brödet samt på en kokad tomatsås. Varför en kokad tomat sås, det brukar inte pizza gubben göra? Ja en av anledningarna är nog rent arvs mässiga, mamma gjorde alltid pizza med kokad tomat sås. Den blir lite lenare och fylligare. Eftersom man har en annan botten blir ju även den annorlunda, den blir tjock-men god. Nåväl till recepten gossar-flytvästar på...

Detta behövs:
Botten

1 pkt jäst
knappt 5 dl vatten
Lite olja
1 tsk salt
ca 12 dl mjöl (var beredd på lite till)


Tomatsås

3-5 klyftor Vitlök
2 Lök
2 morötter (rivna grovt)
2 burkar tomater
1-2 msk ketchup
Salt
Socker
Timjan
Basilika
Oregano
Till, på pizzan

Ost
Oliver
Feta ost
Lök
Vitlök
Basilika
Tabasco
Bananer
Färska tomater
Vad du kan komma på, frågan är egentligen vad man inte kan ha på en pizza. Annanas, jordnötter, curry osv osv

Gör så här
Gör först degen enligt recept:

Tag det ljumma vattnet och lös jästen i detta. När detta är gjort häll i en skvätt olja (oliv eller mat) vilket gör att degan blir smidig (har jag fått för mig). Tag sedan och arbeta ner mjölet. Hellre för lite än för mycket, dvs man skall inte ha degan tvär torr utan pytte lite klibb gör inget.

Så nu har det gått en halvtimme och man tar och stjälper upp degen på ett bord där man knådar ett tag. Som sagt det är inte alltför smart att ha i en massa mjöl. Detta straffar sig nämligen på så sätt att brödet snabbt blir tämligen trist efter det att det gräddats. Å andra sidan får man inte ha för lite mjöl heller för då blir det heller inte så bra.

Baka ut till liten kaka, eller bullar eller baguetter, vilket som. När detta är gjort återigen jäsning.

Man kommer så långt att man meckar ihop degen och låter den jäsa första gången i bunken. Nu låter man detta stå och under tiden som det jäser tar man och meckar ihop sin tomat sås och kirrar till allt det andra som man skall ha på sin pizza.

Sätt på ugnen här någonstans. 200-220C är lagom tycker jag.

Alltså, när man har gjort iordning degen och ställt den att jäsa tar man fram den stora gjutjärnsgrytan (eller annan gryta). Ha i krossad vitlök i oljan som man ju givetvis har i pannan. Låt denna fräsa lite och ha sedan i den hackade löken. Låt detta bli varmt och stjälp sedan ner morötterna som är rivna i detta. Stek ett litet tag (1 minut kanske under omröring). Ha nu i krossade tomater, kryddorna, och ketchup. Rör om och låt puttra under lock.

Tag och gör iordning det som du skall ha på din pizza. Tex skär upp lök. Pressa ned vitlök (ett par klyftor) i olivolja (kanske 1 msk sådär) och rör om. Bra trick eftersom det då blir lite mer hanterligt att stänka ut på pizzan. Jag brukar även ha i basilika i detta. Öppna konservburkar och så vidare och så vidare.

Nu har det nog gått ungefär 1/2 timme så degen har jäst klart. Tag ur den ur bunken och knåda lite. Tag och dela upp degen i två delar-det skall bli en pizza av var och en av dessa klumpar. Tag nu en kavel eller vinpavan, vad som nu finns, och kavla ut degen till plåtstorlek. Detta kan vara lite pyssligt. Eftersom man kavlar på bordet eller liknande så tar man sedan och för över pizza-botten till plåten.

Upprepa manövern med att kavla och så och man har helt plötsligt två bottnar på plåt utan fyllning. Men man har ju gjortiordning fyllningen så den är det bara att blaffa ut nu. Det gör inget om denna är lite het utan flånk på bara. Sedan på med lämpliga extra behör. Jag tycker man ofta måste salta extra på pizzan då den annars blir lite mjäkig.

Ha sista på ost och sedan swosh in i ugnen på mitten ungefär. Låt nu pizzan stå där och gräddas. Detta brukar ta en sisådär 15-20 minuter. Den skall ha fått lite färg samt koka/bubbla på ytan. Ofta har då botten rest sig och den är ganska tjock, vilket man ju velat så det är helt i sin ordning.

När man tagit ut den första så in med den andra pizzan. Normalt har man satt i sig en av dem (om man är flera och äter alltså) när nästa är klar. Perfekt!

Hemsida/källa: Favvis Vegis

Niklas

Inskickad 2007-06-03 av Niklas.


Kommentarer och feedback (0)

Skriv gärna några rader om Favvis Vegis Pizza recept. Alla kommentarer granskas innan publicering.

Skicka in din kommentar...

Kommentar: (Max 255 tecken sparas!)
Ditt namn:
Din e-post: (OBS: Din e-post visas aldrig på hemsidan. Vi skickar ingen reklam till dig.)

Är du från rymden?


Plugga på inför körkortsprovet direkt på nätet. Frågorna är mycket lika dem på det riktiga provet. Nu med EU Moped klass 1 körkortsfrågor också!
Läs mer här.

Högskoleprovet är en svår nöt att knäcka. Med ett speciellt övningskompendium får du mycket hjälp och tips.
Läs mer här.

Har du en blogg eller hemsida? Få 300 kr i startbonus om du vill tjäna pengar.
Tjäna pengar på din blogg - klicka här.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google
» Dela denna sidan på Facebook
» Dela denna sidan på Twitter
» Dela denna sidan på Google+

Favvis Vegis Pizza recept

Recept till två stora plåtar.

Min pizza baseras på degen till det vita brödet samt på en kokad tomatsås. Varför en kokad tomat sås, det brukar inte pizza gubben göra? Ja en av anledningarna är nog rent arvs mässiga, mamma gjorde alltid pizza med kokad tomat sås. Den blir l

» Läs hela receptet här.

» Se fler recept i Pizzor.


Dela med dig!

Vi skulle uppskatta om du vill dela med dig av dina pizzarecept! Har du något som du tycker Sveriges pizzaälskare sall få testa på? Skicka in ditt recept här nu direkt!

Skicka in recept