ANNONS:


Tillbaka

Skriv ut receptet (version för utskrift)

Vad tycker du om detta? Ge ditt betyg!

Pizzaugnar

Hej, hej alla pizzanördar!

Så glad jag blev när jag upptäckte att vi har en egen sida där vi kan byta erfarenheter om degar , såser och andra tillbehör. Själv gillar jag tunna, krispiga pizzor.

Handen på hjärtat. Det blir inga krispiga pizzor om man inte har en riktig pizzaugn. Hitintills har detta varit en omöjlighet men läs vidare skall ni få se. Jag har en kompis som jobbade många år på en känd bakugnsfabrik. Han var missnöjd med deras pizzaugnar och ville göra vissa förändringar. Det fick han inte och efter moget övervägande bestämde han sig för att starta en egen tillverkning, helt specialiserad på pizzaugnar. Idag driver han ett framgångsrikt företag som tillverkar pizzaugnar av mycket hög kvalitet i olika storlekar med kapacitet upp till 54 pizzor samtidigt, beroende på pizzastorlek. Eftersom min kompis själv är en stor älskare av pizzor bestämde han sig för att göra en liten ugn som han kunde ha hemma. Så småningom byggde han flera prototyper för att vis upp på olika mässor och framgången med dessa lät inte vänta på sig. När han sedan bestämde sig för att börja tillverka dessa små proffsugnar köpte jag den första ugnen som gick ut från fabriken.

Alla pizzanördar borde ha en egen liten proffs-pizzaugn. Det går att baka helt fantastiska pizzor i dem och det går utmärkt att baka vanligt bröd direkt på stenhärden. Ugnen har större impa-värde än både åkgräsklippare och storbilds-TV. Den minsta ugnen heter PM351ED och har måtten 595x545x430 mm. Alltså ungefär samma mått som en stor mikrougn. Priset för denna professionella pizzaugn är faktiskt inte högre än lite drygt 14.000:-. Om du verklige gillar pizzor skall du unna dig en sådan ugn. Jag blir glad varje gång jag använder den och mina barn älskar mina pizzor.

Tycker du att det låter spännande? Gå in på www.pizzamaster.com se även bifogat foto.

Till sist några baktips för din pizzaugn:
Rätt temperatur (vanligen 300 °C) ställer man in efter sammansättning av degen, storlek och tjocklek på pizzabotten, mängd pizza ingredienser och efter hur man vill att pizzan ska vara, krispig eller lite mjukare.
Grundregel
Grundregeln är att pizzabotten måste vara färdiggräddad samtidigt som pizza-ingredienserna är färdigstekta. För att anpassa så att pizzabotten och ingredienserna blir klara samtidigt kan man tänka på följande,
Mängd och förhållande mellan socker och salt
• Socker gör att pizzabotten blir krispigare och att den får mer färg, man kan därmed förkorta baktiden, eller vid behov sänka temperaturen.
• Salt gör att pizzabotten blir mjukare och att den får mindre färg, man kan därmed förlänga baktiden, eller vid behov höja temperaturen.
Tjocklek på pizzabotten
• Tunnare pizzabotten ger en kortare baktid.
• Tjockare pizzabotten ger en längre baktid.
Mängd pizza-ingredienser
• Mindre pizza-ingredienser ger kortare baktid.
• Mer pizza-ingredienser ger en längre baktid.
Viktigt! När man hittat rätt temperatur på termostaten för sin pizza ska man alltid bibehålla den både vid hög och låg belastning.

Lycka till önskar Leif

Hemsida/källa: pizzamaster.com

Leif Andersson

Inskickad 2010-12-05 av Leif Andersson.


Kommentarer och feedback (3)

Skriv gärna några rader om Pizzaugnar. Alla kommentarer granskas innan publicering.

Skicka in din kommentar...

Kommentar: (Max 255 tecken sparas!)
Ditt namn:
Din e-post: (OBS: Din e-post visas aldrig på hemsidan. Vi skickar ingen reklam till dig.)

Är du från rymden?

Mats Widen, 2013-01-14:
Hej.
När det gäller pizzaugnar så finns det många olika uppfattningar. El-ugn, ved-ugn, kol-ugn, gas-ugn och tom kombination av gas och ved. Jag har ätit fantastiska pizzor i alla slags ugnar, men de flesta av de bästa pizzaiolos använder faktiskt vedugn. Och de flesta använder dessutom deg med naturlig jäsning, dvs surdegsprincipen.
Men då skall man också veta att det tar flera år att lära sig använda en vedugn på rätt sätt och skall man dessutom använda surdeg så har man jobb i princip dygnet runt alla dagar i veckan. Så vi vanliga "amatörer" får helt enkelt nöja sig med en vanlig hushållsugn av bra sort. Fullt ös i ugnen, så hög temp som möjligt och pizzasten. En bra deg i två steg som helst bör göras dagen före. Den som är intresserad av att köpa en äkta napolitansk vedugn kan ju titta in hos Stefano Ferarra, http://www.unoforno.com/ som antagligen gör världens bästa vedugnar, men tillverkar även gas och elugn. Han säljer en el-ugn för hushållsbruk också för sådär 10.000€. Vedugnarna för proffs är billigare och kostar mellan 6-8.000€ + frakt och livstids support.
Claes, 2011-12-29:
Hur många har 380V 3-fasuttag i köket hemma?
Även om det skulle fungera med spis-perilex så får man koppla ur ordinare spisen för att koppla in denna ugn.
Vad är skillnaden mot en vanligt "hemmaspis" som går till 300*C?
Pizza Anders, 2011-10-13:
Bra inlägg om pizzaugnar. Det käns som att du vet vad du pratar om och att du är seriös. Tyvärr tycker jag att de flesta inläggen är lite för mycket amatörer för att det ska ge något. Min fråga till dig är blir en elugn lika bra som en vedeldad ugn? Jag tycker själv att om du går till en "valig" pizzeria är pizzan ganska tråkig. Däremot om du går till en pizzeria som har vedeldad ugn så blir det en helt annan pizza, mycket godare. Hur uppnår man detta? Går detta att uppnå med din kompis ugn eller måste det vara vedeldad ugn. Att skaffa sig en vedeldad ugn känns lite jobbigt.
En extremt viktig sak med pizzabakande som jag inte hittat någon stans på sidan är Pizza oljan som man skvätter på när pizzan är klar. Jag köper från Frankrike speciell Pizzaolja, vet någon om detta går att få tag på i Sverige?
Häls Anders

Plugga på inför körkortsprovet direkt på nätet. Frågorna är mycket lika dem på det riktiga provet. Nu med EU Moped klass 1 körkortsfrågor också!
Läs mer här.

Högskoleprovet är en svår nöt att knäcka. Med ett speciellt övningskompendium får du mycket hjälp och tips.
Läs mer här.

Har du en blogg eller hemsida? Få 300 kr i startbonus om du vill tjäna pengar.
Tjäna pengar på din blogg - klicka här.

Dela på Facebook Dela på Twitter Dela på Google
» Dela denna sidan på Facebook
» Dela denna sidan på Twitter
» Dela denna sidan på Google+

Cacciatore

Cacciatore är en i Sverige något ovanligare pizza som enligt traditionellt italienskt recept är täckt med tomat, ost, skivad italiensk salami, kalamatioliver och kapris. Varianter utan kapris är inte ovanligt.

» Läs hela receptet här.

» Se fler recept i Pizzor.


Dela med dig!

Vi skulle uppskatta om du vill dela med dig av dina pizzarecept! Har du något som du tycker Sveriges pizzaälskare sall få testa på? Skicka in ditt recept här nu direkt!

Skicka in recept