Pizza deg - mitt favorit recept

Publicerad i Degar

Inskickad av: Anders
Ev. källa: http://www.baksida.se


Här är mitt favoritrecept på pizzadeg. Degen täcker en ugnsplåt så det blir ordentligt med pizza!!

25 gram jäst
2 dl vatten 37°
2 msk olja
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk socker

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt oljan. Blanda i salt, socker och mjöl. Arbeta ihop degen så den blir smidig. Använd gärna en matberadare med knivar. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig. Knåda gärna degen länge, den blir smidigare då. Låt degen jäsa väl inmjölad och övertäckt. Jästid ca 1 timme.

Tippa upp degen på väl mjölat bakbord. Arbeta ut degen genom att trycka lätt samtidigt som du snurrar den i mjölet. Försök att undvika att kavla, det blir finare botten då. När du har arbetat ut degen till lagom storlek kan du lägga över den på den med olja smorda plåten. Låt den sedan ligga 5-10 minuter under handduk innan du lägger på fyllning. Gräddas i 225-250° tills den har fin färg. Det brukar ta ca 20-25 minuter.

Fyllning ja. Vad man lägger på pizzan är ju valfritt. Jag kan föreslå välkryddad brynt köttfärs och ägg eller stark (vitlöks)korv och lökringar. Men som sagt, smaken är ju delad. Basen på pizzan är i alla fall tomatsås och ost.Ett recept från www.pizzarecept.com - hitta mer pizzarecept hos oss!