Pizzadeg, 5-6 portioner

Publicerad i Degar

Inskickad av: Mats
Ev. källa:


Smakar ungefär som på pizzerian. Detta blir en lätthanterlig deg som tål tuffa tag utan att gå sönder. Kan enkelt snurras ut till en stor tunn pizza med bara händerna. Felet med de flesta recept är att det är på tok för mycket jäst. Ett annat vanligt fel är att degen får jäsa till dubbel storlek innan man delar upp den i portionsbitar.

INGREDIENSER:
600 g vetemjöl
3 g jäst
9 g salt
12 g socker
36 g rapsolja
ca 340 g vatten

GÖR SÅ HÄR:
Häll oljan i degbunken. Oljan ska ha rumstemperatur.

Vispa ihop salt, socker och vatten i en kastrull och värm till något över rumstemperatur, ca 25 grader.

Rör ut jästen med lite av degspadet i en kopp. Vispa ihop med resten av degspadet och häll ner allt i degbunken.

Tillsätt allt mjöl på en gång och kör degblandaren 10 minuter på låg fart.

Ha ut degen på bänken. "Smiska" den slät och fös samtidigt ihop den med degskrapa till en stor boll. Täck med plastfilm och låt vila 10 minuter.

Skär ut degbitar på 160-170 g och rulla dem med kupad hand till släta spänstiga bullar och lägg på en plåt. Ta en droppe olja i handflatan om degen vill fastna. "Knorren" nyps ihop och vänds nedåt mot plåten. Täck med plastfilm.

Bullarna ska jäsa 30-45 minuter i rumstemperatur. Sedan ska de stå i kylskåp och mogna några timmar. Man bakar med kall deg direkt från kylen.

Jag tycker det blir bäst att göra degen på morgonen och baka senare samma dag, men man kan också göra degen kvällen innan.

OBS! Förhållandet mjöl/vatten kan behöva justeras beroende på mjölets fukthalt och luftfuktigheten. När man tar degen ur bunken bör den vara lite elastisk, ganska fast men ej hård, samt aningen fuktig och klibbig men ej klistrig.

VARIATION:
Ersätt lite av vattnet med ägg och/eller mjölk. 10-15 g ägg och 50-60 g mjölk är lagom. Deg med både ägg och mjölk blir extra lätthanterlig. Tips: vispa ägget med elvisp en halv minut på låg fart och häll det genom en sil så blir konsistensen jämn och fin.

Man kan också ersätta upp till hälften av vattnet med ljust öl och ta honung i stället för socker.

En del har förutom olja lite smält smör i degen, men jag tycker det blir bäst med bara olja

Oljan kan bytas ut, helt eller delvis, mot såsbas. Finns tyvärr bara i tiolitersdunk, men Kloka rapsstekolja med smörsmak är i princip samma sak, dvs rapsolja med tillsatt emulgeringsmedel och smörarom.


Ett recept från www.pizzarecept.com - hitta mer pizzarecept hos oss!