Pizzaugnar

Publicerad i Tillbehör

Inskickad av: Leif Andersson
Ev. källa: http://www.pizzamaster.com


Hej, hej alla pizzanördar!

Så glad jag blev när jag upptäckte att vi har en egen sida där vi kan byta erfarenheter om degar , såser och andra tillbehör. Själv gillar jag tunna, krispiga pizzor.

Handen på hjärtat. Det blir inga krispiga pizzor om man inte har en riktig pizzaugn. Hitintills har detta varit en omöjlighet men läs vidare skall ni få se. Jag har en kompis som jobbade många år på en känd bakugnsfabrik. Han var missnöjd med deras pizzaugnar och ville göra vissa förändringar. Det fick han inte och efter moget övervägande bestämde han sig för att starta en egen tillverkning, helt specialiserad på pizzaugnar. Idag driver han ett framgångsrikt företag som tillverkar pizzaugnar av mycket hög kvalitet i olika storlekar med kapacitet upp till 54 pizzor samtidigt, beroende på pizzastorlek. Eftersom min kompis själv är en stor älskare av pizzor bestämde han sig för att göra en liten ugn som han kunde ha hemma. Så småningom byggde han flera prototyper för att vis upp på olika mässor och framgången med dessa lät inte vänta på sig. När han sedan bestämde sig för att börja tillverka dessa små proffsugnar köpte jag den första ugnen som gick ut från fabriken.

Alla pizzanördar borde ha en egen liten proffs-pizzaugn. Det går att baka helt fantastiska pizzor i dem och det går utmärkt att baka vanligt bröd direkt på stenhärden. Ugnen har större impa-värde än både åkgräsklippare och storbilds-TV. Den minsta ugnen heter PM351ED och har måtten 595x545x430 mm. Alltså ungefär samma mått som en stor mikrougn. Priset för denna professionella pizzaugn är faktiskt inte högre än lite drygt 14.000:-. Om du verklige gillar pizzor skall du unna dig en sådan ugn. Jag blir glad varje gång jag använder den och mina barn älskar mina pizzor.

Tycker du att det låter spännande? Gå in på www.pizzamaster.com se även bifogat foto.

Till sist några baktips för din pizzaugn:
Rätt temperatur (vanligen 300 °C) ställer man in efter sammansättning av degen, storlek och tjocklek på pizzabotten, mängd pizza ingredienser och efter hur man vill att pizzan ska vara, krispig eller lite mjukare.
Grundregel
Grundregeln är att pizzabotten måste vara färdiggräddad samtidigt som pizza-ingredienserna är färdigstekta. För att anpassa så att pizzabotten och ingredienserna blir klara samtidigt kan man tänka på följande,
Mängd och förhållande mellan socker och salt
• Socker gör att pizzabotten blir krispigare och att den får mer färg, man kan därmed förkorta baktiden, eller vid behov sänka temperaturen.
• Salt gör att pizzabotten blir mjukare och att den får mindre färg, man kan därmed förlänga baktiden, eller vid behov höja temperaturen.
Tjocklek på pizzabotten
• Tunnare pizzabotten ger en kortare baktid.
• Tjockare pizzabotten ger en längre baktid.
Mängd pizza-ingredienser
• Mindre pizza-ingredienser ger kortare baktid.
• Mer pizza-ingredienser ger en längre baktid.
Viktigt! När man hittat rätt temperatur på termostaten för sin pizza ska man alltid bibehålla den både vid hög och låg belastning.

Lycka till önskar Leif


Ett recept från www.pizzarecept.com - hitta mer pizzarecept hos oss!