Tomatsås för pizza och andra rätter

Publicerad i Såser

Inskickad av: Bagarn
Ev. källa: http://recept.paddy.se


Ca 4 portioner (beroende på vad den ska användas till)

OK, det här är en slags skiss på ett recept – det tål att modifieras åt en väldig massa håll. Viktigt är att man har lite tid på sig, såsen blir bättre av att få koka ihop en timma.

2 burkar krossade tomater
1 stor gul lök
3 morötter
2-4 gröna chili
2-4 vitlöksklyftor
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl tomatpure
Olja
Salt
Peppar
Socker
Saften av 1 citron

Hacka och bryn löken försiktigt i oljan, den ska inte ta färg – bara bli genomskinlig (det tar en tio minuter på låg värme). Tillsätt tomater, tomatpure, buljontärning, finchackad morot, finhackad chili (inklusive frön) och pressad vitlök. Låt koka upp och fortsätta småkoka på låg värme. Smaka av med salt, peppar och socker (gissningsvis ca 1 tsk salt, några varv på pepparkvarnen och en knapp msk socker) samt citronsaften. Låt koka vidare (under lock) ett bra tag.

Om man skippar chilin och istället tillsätter timjan, basilika och oregano så blir det hela mer italienskt. Lägg då med lite timjan och oregano från början – och tillsätt mer av dem + basilika precis när såsen ska serveras. Men man kan också ha i mera chili, och flera sorters chili, rökta varianter rekommenderas. Med mer chili kan lite mera socker behövas. Mörkt muskovadosocker istället för vanligt socker är också gott, speciellt till chili.

Utmärkt till spagetti, eller som sås över ett fiskblock man kokar i ugnen (bara häll den varma såsen över ett fiskblock du lagt i en ungsfast form och koka i ugnen, ca 40 minuter i 225°).

Med lite fler grönsaker i – rotfrukter som palsternacka eller kålrot, lite purjolök, en burk bomontibönor och en ordentlig dos persilja så får man en vego-chili (chili sin carne). Servera den med bröd till.

Dessutom är rester av såsen utmärkta att ha som tomatsås till pizza eller varma mackor – lite ost och en salamiskiva är allt som behövs därtill.


Ett recept från www.pizzarecept.com - hitta mer pizzarecept hos oss!